Kniver

Velkommen til min knivside

Henning Fjeldstad
Henning Fjeldstad

Kniver er noe jeg har hatt interesse for i mange år, men ikke tatt meg tid til å lage selv før vinteren 2004-05, i en alder av 58 år. Min far var også knivmaker på sine eldre dager, så man kan vel si jeg er noe arvelig belastet.

Om knivene

Knivene mine er for det meste brukskniver, noen av typen finere brukskniver, egnet til jakt, fiske og allment friluftsliv. De er basert på en tradisjonell norsk, eller skandinavisk grunnform. Men har gjerne en relativt moderne innpakning. Jeg bruker gjerne dyrere, mønsterrike og vakre materialer i knivene.

Imidlertid lager jeg også påkostede bunads- og staskniver, gjerne da med ekte sølv.

Skaft

I skaftene bruker jeg gjerne en nedre holk av hardt og «edelt» materiale (knivholk) – for bedre holdbarhet. Det er ofte her skaftet har størst slitasje/påkjenning. Noen ganger benyttes også samme materiale som «toppholk», men toppholk er mest for det visuelle – pynt. En toppholk vises over slirekanten og kan ofte gi kniven et mer staselig og påkostet preg.

De fleste knivskaftene er således gjerne satt sammen i en kombinasjon av tann eller horn, metall og tre. Hvaltann og elghorn er mest brukt som holk, i sjeldnere tilfelle brukes skalle av Moskus, hvalrosstann eller fossiler.

Trevirket er alltid av utsøkte materiale med mye og tett mønster av norske og nordiske tresorter. Gjerne av hvalbjørk eller risknute (piggkåte) av bjørk, gran, ask, alm mv. Noen ganger bruker jeg stabiliserte tresorter eller utenlandske sorter av edeltre, som ibenholt, jerntre, amboine, oliven mv.

Knivblad

Jeg smir ikke blader selv, men kjøper disse av de beste norske og skandinaviske knivsmeder. Dette sikrer kvaliteten . De fleste er tradisjonelt smidd med egnet knivstål. Men mønstersmidde damaskblad og helstålblad benyttes også.

Slire

Nesten alle slirer jeg syr er av rårandslær og tilpasses hver enkelt kniv etter at denne er helt ferdig. Jeg syr ikke på lest.

 

Jeg forsøker etter beste evne og sette sammen de ulike materialene til kniven slik at det forhåpentligvis blir et harmonisk resultat, både form, farge og struktur.

Selv om flere kniver kan se ganske like ut vil ingen være helt lik.

Kniver er en hobby og trivelig fritidssyssel jeg utøver i vintermånedene – gjerne oktober til april. Derfor har jeg, naturlig nok, ingen spesielt stor produksjon.

Designe forme din egen kniv

Er du interessert i å kjøpe kniv av meg har jeg gjerne noen på lager, men like interessant kan det være at du kjøper en på bestilling – da kan du være med og forme din spesielle kniv, så som design/form, bladtype, tresorter, holker osv, samt få din egen logo på sliren. Ideer til eget design finner du kanskje fra egne kniver eller noen av mine tidligere produksjoner. Kontaktinformasjon finner du annet sted på denne hjemmesida.

 

Galleri

Å fotografere en kniv og slire er vanskeligere enn jeg trodde – skjemmende reflekser fra blad og høyglanspolerte skaft , samt å få alle detaljer skarpe er en utfordring for en amatør med dårlig utstyr. Jeg er således ingen stor fotograf, men her finner du bilder av noen av mine kniver.